Εγκατάσταση Firefox

Από Hellug Wiki

---> Αυτό το άρθρο είναι παλιό! <---
Είναι πιθανό ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και υπάρχει πλέον καλύτερος τρόπος για να πετύχει κανείς το ίδιο αποτέλεσμα.


Oδηγίες εγκατάστασης του Firefox από το Mozilla Project

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάποιος θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Firefox όπως αυτός διατίθεται από το Mozilla Project και όχι τον Firefox που έρχεται με την διανομή που χρησιμοποιεί. Αν λοιπόν ανήκετε σ' αυτή την κατηγορία χρηστών, ακολουθούν κάποιες πληροφορίες/οδηγίες ώστε να εγκαταστήσετε τον Firefox με τον «σωστό» τρόπο, δημιουργώντας τις λιγότερες παρενέργειες στο σύστημά σας.

Λήψη της εφαρμογής
Για αρχή λοιπόν, πρέπει να «κατεβάσουμε» το αρχείο εγκατάστασης. Διαλέγουμε λοιπόν την επιθυμητή γλώσσα και αποθηκεύουμε το αρχείο (έστω firefox-3.0.11.tar.bz2) στον δίσκο μας. Τα εν λόγω αρχεία από το mozilla.com είναι συμπιεσμένα και περιέχουν το πρόγραμμα έτοιμο προς εκτέλεση, δεν περιέχουν δηλαδή τον πηγαίο κώδικα και είναι ανεξάρτητα από την διανομή που χρησιμοποιούμε.

Επιλογή καταλόγου εγκατάστασης
Μιας και το πακέτο που θα εγκατασταθεί δεν αποτελεί μέρος της διανομής μας, όπως προτείνεται και από το Linux Filesystem Hierarchy, καλό είναι να το τοποθετήσουμε στο /opt. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με διαχειριστικά δικαιώματα, διαλέγετε εσείς τον τρόπο, sudo ή su. Μετάβαση λοιπόν στο /opt και αποσυμπίεση του αρχείου.

# cd /opt
# tar xvf /κατάλογος_που_αποθηκεύσατε_το_αρχείο/firefox-3.0.11.tar.bz2

Εκτέλεση του νέου Firefox
Το εκτελέσιμο του (νέου) Firefox είναι το /opt/firefox/firefox. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε παράλληλα με την έκδοση της διανομή σας ή να «αντικαταστήσετε» αυτή της διανομής σας. Στην πρώτη περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνετε οποιοδήποτε βήμα και η εκτέλεση του Firefox γίνεται με απευθείας «κλήση» του παραπάνω, δηλαδή...

$ /opt/firefox/firefox

Για την αντικατάσταση του Firefox της διανομής με αυτήν από το Mozilla Project, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να «προωθήσουμε» την εντολή firefox στον νέο εκτελέσιμο. Αυτό το πετυχαίνουμε δημιουργώντας ένα symbolic link στο /usr/local/bin με το όνομα 'firefox'.

# ln -s /opt/firefox/firefox /usr/local/bin/firefox

Τώρα εκτελώντας firefox θα πρέπει να καλείται το νέο εκτελέσιμο.

$ ls -lh $(which firefox)
lrwxrwxrwx 1 root root 20 2009-06-30 00:06 /usr/local/bin/firefox -> /opt/firefox/firefox


Σε περίπτωση που έχετε συντομεύσεις ή οτιδήποτε άλλο που καλεί το /usr/bin/firefox πρέπει να τα αλλάξετε και να δείχνουν στο firefox.

Ρύθμιση των plugins
Μιας και η εγκατάσταση της έκδοσης της διανομής ενημερώνεται με ότι πρόσθετα (plugins) εγκαταστήσουμε στο σύστημα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τον κατάλογο με τα plugins της διανομής ο οποίος συνήθως είναι ο /usr/lib/firefox/plugins. Το πετυχαίνουμε εκτελώντας τα παρακάτω:

# rm -r /opt/firefox/plugins
# ln -s /usr/lib/firefox/plugins /opt/firefox/plugins


Εγκατάσταση λεξικών ορθογραφικού ελέγχου
Θα χρησιμοποιήσουμε και εδώ τα ήδη εγκατεστημένα myspell πακέτα του συστήματος τα οποία (συνήθως) βρίσκονται στο /usr/share/myspell/dicts. το πετυχαίνουμε εκτελώντας τα παρακάτω:

# rm -r /opt/firefox/dictionaries/
# ln -s /usr/share/myspell/dicts/ /opt/firefox/dictionariesΠαρατηρήσεις:


  • Οι αναφερόμενες τοποθεσίες είναι οι συνηθισμένες. Πιθανώς στο σύστημά σας να διαφέρουν αλλά η διαδικασία είναι η ίδια αρκεί να βρεθούν οι αντίστοιχες τοποθεσίες.
  • Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για τον Thunderbird ή άλλα προϊόντα του Mozilla Project, το μόνο που αλλάζει είναι οι τοποθεσίες.
  • Τα # και $ δεν περιλαμβάνονται στις εντολές! Απλά το $ υποδηλώνει πως η εντολή εκτελείται από τον απλό χρήστη ενώ το # πως εκτελείται από τον διαχειριστή του συστήματος ή από κάποιο χρήστη που έχει το δικαίωμα με την χρήση της sudo.
  • Σε περίπτωση αναβάθμισης του πακέτου χρειάζεται εκ νέου αποσυμπίεση του αρχείο στον ίδιο κατάλογο. Ίσως χρειαστεί η δημιουργία ξανά των symbolic links για τα plugins και τα λεξικά.