Δ.Σχολείο Άγ.Ανδρέας-Ν.Σμύρνη

Από Hellug Wiki

Δημοτικό Σχολείο Αγ. Ανδρέα - Ν. Σμύρνη

Μία αναφορά για την εργασία στο δημοτικό σχολείο Αγ. Ανδρέα στην Ν. Σμύρνη

4/11/2010

Ο Στέλλας Ιάκωβος και εγώ έχουμε πάει μερικές φορές στο σχολείο και κάνουμε σχέδια με τον διευθυντή, Καρούμπαλης Σπύρος, και τους εκπροσώπους του συλλόγου γονέων, Παπαδόπουλος Δημήτρης και η Βασσάλου Κωνσταντίνα.

Βοήθησε Ο Γκιουρουλιάν Ιάκωβος πριν φεύγει για την Αγγλία να μας κάνει μία απογραφή τους πολλούς η/υ που είναι εκεί.

Τώρα Ο Ιάκωβος αρχίζει να βάλει τα καλώδια σε τάξη και να φτιάχνει τα έπιπλα που θα είναι σε κάθε τάξη που θα είναι 6 η/υ. Καταλαβαίνετε για τη δουλειά είναι.

Η δουλειά είναι στις πρωινές ώρες που λειτουργεί το σχολείο επειδή δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση στο κτίριο.

Εγώ άρχισα να δείξω το Linux στους δασκάλες.

Ρίτσαρντ Κουέσκιν


Προετοιμασίες για το έργο

20/11/2010

Στην αρχή κάθε αίθουσα είχε P3 με 256 mb ram και μερικούς P4, όλα με Ubuntu 8.04.

Στο σπίτι μου δοκίμασα η Lubuntu 10.10. Είναι πιο ελαφρό από Ubuntu επειδή έχει lxde αντί το Gnome και Chromium αντί Firefox κ.λ.π. Σε P3 με 256 mb δεν καταφέρνει η Ubiquity (το πρόγραμμα εγκατάστασης) να κάνει την εγκατάσταση αλλά εάν του βάζω μία εγκατάσταση με rsync στο δίσκο, δουλεύει. Άρα ήδη άρχισα να τους δείξω πως είναι το Lubuntu.

Το σχέδιο είναι να έχει κάθε αίθουσα από 6 η/υ και 1 P4 για την δασκάλα. Αφού έχουμε ήδη βάλει εργαστήρια με παλιό υλικό σε σχολεία βρήκαμε το LTSP (server και thin client) σαν καλή λύση. Ακόμα καταφέρνει να δουλεύει το openoffice στο παλιό η/υ. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι κάνεις την αναβάθμιση μόνο στο server. Κάθε server θα έχει 3 gb ram.

Για την ώρα τώρα πάω με live cd και ένα δίσκο με μία εγκατάσταση για να βάλω τουλάχιστον σε ένα η/υ σε κάθε αίθουσα για να δοκιμάζει η δασκάλα.

Ρίτσαρντ Κουέσκιν

Ολοκλήρωση του έργου για την Ε΄τάξη

1/5/2011

Το έργο της ένταξης Υπολογιστών μέσα στην σχολική τάξη προχώρησε αυτούς τους μήνες και σήμερα 1/5/2011 ολοκληρώθηκε για την Ε΄ τάξη του Δ.Σ. Αγ. Ανδρέα, με στόχο άμεσα να ολοκληρωθεί και για μερικές ακόμα τάξεις του Σχολείου, αξιοποιώντας έτσι όλο τον ήδη δωρισμένο παλαιό εξοπλισμό υπολογιστών.

Για την σημερινή αναδιάρθρωση του χώρου και του υλικού από την "Ομάδα Σχολεία" έγιναν:

1. Σχεδιασμός και υλοποίηση συγκεκριμένου τοπογραφικού σχεδίου για την δημιουργία θέσης εργασίας για κάθε ομάδα των 4 μαθητών της τάξης, βασισμένη στο ομαδοσυνεργατικό σύστημα διδασκαλίας και διαμορφώθηκαν τα παλαιά έπιπλα κατάλληλα.

2. Υιοθέτηση Ελεύθ. Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), μέσω διανομής Linux-Ubuntu 10.04 σε όλους τους Υπολογιστές της τάξης.

3. Επιλογή της τεχνολογίας LTSP server-Thin Client. Συνεπώς αξιοποιήθηκαν στο έπακρο μερικοί παλαιοί (προς ανακύκλωση) ΗΥ κατηγορίας Pentium III και μέρος του σχετικού παλαιού περιφερειακού υλικού (οθόνες κτλ) και το μοναδικό κόστος που απαιτήθηκε ήταν η αγορά ενός Pentium i3 και μνήμης 2GB με κόστος 200€ περίπου, για τον ΗΥ του δασκάλου.(Σημ: 2 κάρτες μνήμης 1GB για απλό P4 έχουν κόστος 100€!)

4. Χρήση του λογισμικού sch-scripts της υπηρεσίας της Τεχνικής Στήριξης (ΤΣ) Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολικών Μονάδων του ΕΑΙΤΥ/Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.

5.Υπάρχει σαφής ασφάλεια χρήσης Διαδικτύου για τα παιδιά, αφενός λόγω αδυναμίας χρήσης, αν δεν το επιθυμεί ο/η δάσκαλος/-α, και αφετέρου λόγω ΠΣΔ.

Το έργο εξελίσσεται.

--Jacob 23:43, 1 Μαΐου 2011 (UTC)


Τιμητική Εκδήλωση για τον Σύλλογο Hellug

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 και ώρα 20:30 στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου "Άγιος Ανδρέας" Νέας Σμύρνης, βραβεύτηκε ο Σύλλογος Hellug [1], μέσω των μελών του Συλλόγου κ.κ Στέλλα Ιάκωβου και Κweskin Richard για την μέχρι τώρα εθελοντική προσφορά τους στην υλοποίηση της ένταξης των ΤΠΕ μέσα στις τάξεις του σχολείου με ανακυκλώσιμους υπολογιστές και Ελεύθερο Λογισμικό.

Με αφορμή αυτή την τιμητική διάκριση, δημοσιεύουμε δύο ενδεικτικές εικόνες του έργου:

...από τον ltsp-server... στα thin clients.
...από τα thin clients... στον ltsp-server.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

  • Γλυνός Δ.-Πρόεδρος του Συλλόγου [2]
  • Κweskin Richard-Έφορος [3],[4]
  • Στέλλας Ιάκ.[5],[6]

και ακόμα τα μέλη...

  • Δοκιανάκης Φ., Αγγελάκος Δ., Μαϊστρέλης Κ., Διαμαντίδης Α.