ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ HEL.L.U.G., για την Τροποποίηση των ΣΚΟΠΩΝ του Καταστατικού του Σωματείου.

Από Hellug Wiki

Κατάθεση Απόψεων ΜΕΛΩΝ HEL.L.U.G.,

για την Μελλοντική Τροποποίηση των ΣΚΟΠΩΝ του Καταστατικού του Σωματείου.

Σκεπτικό

Είναι γνωστό σε όλους, ότι το Σωματείο μας Hellenic Linux User Group (HEL.L.U.G.), ιδρυμένο το 1998, συμπλήρωσε περίπου 26 χρόνια προσφοράς στο πεδίο του Linux. Δεν μπορούμε όμως πλέον να παραβλέπουμε τα εξής:

  1. Έχουμε εισέλθει σε μια "άλλη νέα" περίοδο, που επηρεαζόμαστε άμεσα από αυτήν.
  2. Το καταστατικό μας χρειάζεται μια νέα εκσυγχρονισμένη αναδιατύπωση και αναδιάταξη.
  3. Οι σκοποί μας πρέπει να διευρυνθούν.
  4. Τα Θέματα της Κοινωνικής προσφοράς μας, πρέπει να περιγραφούν πιο καθαρά.
  5. Οι Τρόποι συνεργασίας μας με άλλους Φορείς, πρέπει: α) Να αναφέρονται και ως προς το εύρος τους, και β) Να καθορίζονται ώστε να δίνουν προστιθέμενη αξία στα ασχολούμενα μέλη μας.
  6. Πρέπει να περιγράφεται στο καταστατικό, αλλά και να ενεργούμε, έχοντας υπόψη ότι (Α): Ο χώρος μας ΔΕΝ είναι ο Δημόσιος ή Ιδιωτικός Τομέας (που άλλωστε δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε λόγω των ανθρωπο-δυνάμεων μας). Τον ρόλο αυτό έχει “αναλάβει” πλέον ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογίων- ΕΕΛΛΑΚ, του οποίου είμαστε μέλος, και (Β): Ο χώρος μας είναι η Κοινωνία Πολιτών και η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), χώρος που έχει πλείστες όσες ανάγκες γνώσης και βοήθειας στο Τεχνολογικό Πεδίο και μάλιστα με Ελ. Λογισμικό και γενικά με χρήση της “Ανοικτότητας” (Openness).

Έτσι, και σε εφαρμογή παλαιότερων αποφάσεων Γ.Σ., ανοίγουμε ένα διάλογο με τα μέλη μας, για την αλλαγή/ διεύρυνση ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ του Σωματείου. Οι παρουσιαζόμενοι ΝΕΟΙ ΣΚΟΠΟΙ στην παρούσα διαβούλευση, είναι προϊόν περίπου 3χρονης επεξεργασίας από τα παρελθόντα Δ.Σ. και αντιπαραβάλλονται με τους ισχύοντες (παλαιούς) ΣΚΟΠΟΥΣ του Καταστατικού του Σωματείου.

Hellenic Linux User Group (HEL.L.U.G.)

Διάρκεια Διαβούλευσης

Η “Διαβούλευση Για Την Τροποποίηση Των Σκοπών του Καταστατικού” θα λήξει στις 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024.

Μετά την λήξη, θα γίνει η συλλογή και ομαδοποίηση των σχολίων, ώστε να σχηματιστεί μια "πρώτη εικόνα" για περαιτέρω επεξεργασία.

Η παρούσα διαβούλευση είναι επώνυμα "ανοικτή" σε όλους !!, που θέλουν να συνεισφέρουν, ακολουθώντας τις πιο κάτω Οδηγίες:

Τρόπος συνεισφοράς ΜΕΛΩΝ.

Η συνεισφορά και ο σχολιασμός κάθε μέλους του Συλλόγου είναι άκρως επιθυμητή.

  1. Τα Τρέχοντα ΜΕΛΗ του Συλλόγου, εφόσον διαθέτουν emails του τύπου: @hellug.gr ή @linux.gr, μπορούν να ανοίξουν τον λογ/μό τους στο Σύστημα Ενιαίας Πρόσβασης του Συλλόγου Hellug, μέσω της Υπηρεσίας Hellug Auth. Αναλυτικές Οδηγίες υπάρχουν στο (https://wiki.hellug.gr/index.php?title=Υπηρεσία_Hellug_Auth). Στη συνέχεια μπορούν να κάνουν Είσοδο (login) στο Wiki του Συλλόγου (κάτω αριστερά στην αρχική σελίδα του wiki).
  2. Τα Τρέχοντα ΜΕΛΗ του Συλλόγου, ΠΟΥ ΔΕΝ διαθέτουν emails του τύπου: @hellug.gr ή @linux.gr, θα πρέπει να αποστείλουν μήνυμα στο board@hellug.gr, για ρύθμιση της εισόδου τους στο WiKi.
  3. Τα Παρελθόντα ΜΕΛΗ του Συλλόγου, μέσω της ανωτέρω διαδικασίας (1) ή (2).

Οδηγίες για την συνεισφορά των ΜΕΛΩΝ.

Τα Τρέχοντα και τα Παρελθόντα ΜΕΛΗ του Συλλόγου, αφού κάνουν Είσοδο (login) στο Wiki του Συλλόγου (κάτω αριστερά στην σελίδα του wiki), μπορούν να επιλέξουν από το ΔΕΞΙ ΜΕΝΟΥ της σελίδας, τον Σκοπό τον οποίο θέλουν να σχολιάσουν. Στη συνέχεια, πατώντας το "μολύβι", θα εισαχθούν σε περιβάλλον επεξεργασίας του κειμένου, στο οποίο θέλουν να συνεισφέρουν. Μετά το τέλος της συνεισφορά σας, πατήστε "Αποθήκευση Αλλαγών", ώστε να καταχωρηθεί.

Συνιστάται η συνεισφορά σας να αφορά το λεκτικό ή/και τις έννοιες του Σκοπού που επιλέξατε.!

Τρόπος συνεισφοράς ΜΗ ΜΕΛΩΝ.

Τυχόν ΜΗ ΜΕΛΗ/ ΦΙΛΟΙ του Συλλόγου, θα μπορούν να εκφράσουν την/τις άποψή/-ψεις τους, στο σχετικό Θέμα (topics) στο FORUM του Συλλόγου “ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ HEL.L.U.G. για την Τροποποίηση των ΣΚΟΠΩΝ του Καταστατικού του Σωματείου” (https://forum.hellug.gr/t/hel-l-u-g/6884).

Ισχύοντες ΣΚΟΠΟΙ Καταστατικού (Αρθ.2)

Ενημερωτικά για όλους, στην πιο κάτω αναπτυσσόμενη λίστα, εμφανίζονται όλοι οι ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ Σκοποί του Αρθ.2 του τρέχοντος Καταστατικού.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ-ΑΡΘΡΟ 2ο: Σκοποί – Επιδιώξεις
Σκοποί του σωματείου είναι:
1. Η σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων χρηστών του Linux (λειτουργικό σύστημα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές) καθώς και η παροχή αλληλοβοήθειας μεταξύ αυτών.
2. Η διεξαγωγή εκπαιδευτικών ή άλλων δραστηριοτήτων με σκοπό την βελτίωση των γνώσεων των μελών του πάνω σε θέματα του Linux.
3. Η δημιουργία, τροποποίηση και προσαρμογή στις ελληνικές ανάγκες λογισμικού, που σχετίζεται με το Linux καθώς και η ελεύθερη διανομή του.
4. Η προβολή και προώθηση του Linux τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την ευρύτερη διάδοσή του μεταξύ των χρηστών Η/Υ.
5. Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κρατικών ή ιδιωτικών φορέων αλλά και γενικότερα οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου σχετικά με το Linux και των θεμάτων που άπτονται τόσο αυτού όσο και γενικότερων θεμάτων πληροφορικής.
6. Η ερευνητική δραστηριότητα τόσο αυτόνομα εντός του συλλόγου, όσο και σε συνεργασία με άλλους εθνικούς ή διεθνείς φορείς σε τομείς που σχετίζονται με την πληροφορική και το Linux.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΝΕΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ! 

Οι ΝΕΟΙ ΣΚΟΠΟΙ, αντιπαραβάλλονται ένας προς ένας,
με τους ισχύοντες (παλαιούς) ΣΚΟΠΟΥΣ του Καταστατικού.

ΣΚΟΠΟΣ 1: Ισχύον / Νέος

Ισχύον 1. Η σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων χρηστών του Linux (λειτουργικό σύστημα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές) καθώς και η παροχή αλληλοβοήθειας μεταξύ αυτών.
Νέος Η σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων καθώς και η παροχή αλληλοβοήθειας μεταξύ των Ελλήνων/-δων Χρηστών και Φίλων του Linux, που είναι Λειτουργικό Σύστημα για Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και έχει παραχθεί με την Άδεια copyleft (σε αντιδιαστολή με τον όρο copyright) και τις αρχές του Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – ΕΛ/ΛΑΚ.

ΣΚΟΠΟΣ 2: Ισχύον / Νέος

Ισχύον 2. Η διεξαγωγή εκπαιδευτικών ή άλλων δραστηριοτήτων με σκοπό την βελτίωση των γνώσεων των μελών του πάνω σε θέματα του Linux.
Νέος Η από κοινού εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών του Σωματείου, ως βασική δραστηριότητα συλλογικής ωφέλειας, μέσα από τη διαμόρφωση ισότιμων σχέσεων συνεργασίας για την ανάπτυξη της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των μελών, αλλά και γενικότερα μεταξύ των χρηστών ΗΥ, που θέλουν να ωφεληθούν από το Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – ΕΛ/ΛΑΚ.

ΣΚΟΠΟΣ 3: Ισχύον / Νέος

Ισχύον 3. Η δημιουργία, τροποποίηση και προσαρμογή στις ελληνικές ανάγκες λογισμικού, που σχετίζεται με το Linux καθώς και η ελεύθερη διανομή του.
Νέος Η δημιουργία, τροποποίηση, μετάφραση και προσαρμογή στις Ελληνικές ανάγκες Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – ΕΛ/ΛΑΚ, που σχετίζεται με το Linux, καθώς και η ελεύθερη διανομή αυτού.

ΣΚΟΠΟΣ 4 : Ισχύον / Νέος

Ισχύον 4. Η προβολή και προώθηση του Linux τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την ευρύτερη διάδοσή του μεταξύ των χρηστών Η/Υ.
Νέος Η εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών ψηφιακού αλφαβητισμού σε τοπικό ή εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, με την αξιοποίηση της κοινωνικής καινοτομίας, μέσω κυρίως της παροχής υπηρεσιών προώθησης, εκμάθησης και χρήσης του Linux και του Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – ΕΛ/ΛΑΚ, μεταξύ των χρηστών ΗΥ, που θα αποβλέπουν στην διαμόρφωση νέου τύπου κοινωνικών σχέσεων βασιζόμενων στη συλλογικότητα και στην ισοτιμία, όπως ακριβώς είναι η φιλοσοφία και ο τρόπος παραγωγής του Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – ΕΛ/ΛΑΚ.

ΣΚΟΠΟΣ 5 : Ισχύον / Νέος

Ισχύον 5. Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κρατικών ή ιδιωτικών φορέων αλλά και γενικότερα οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου σχετικά με το Linux και των θεμάτων που άπτονται τόσο αυτού όσο και γενικότερων θεμάτων πληροφορικής.
Νέος Η παροχή «κοινωνικής υπηρεσίας γενικού συμφέροντος», που είναι προσβάσιμη σε όλους και προάγει την ποιότητα ζωής των ατόμων, μέσω της διεξαγωγής εκπαιδευτικών ή άλλων δραστηριοτήτων, με στόχο την βελτίωση των γνώσεων και ικανοτήτων των Ελλήνων/-δων χρηστών ΗΥ αλλά και οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου σχετικά με θέματα Πληροφορικής, που σχετίζονται με το Linux και τον κόσμο του Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – ΕΛ/ΛΑΚ. Επιπλέον για τον σκοπό αυτό, μπορούν να οργανώνονται εκπαιδευτικές ή άλλες δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κρατικών ή ιδιωτικών Φορέων, χωρίς βεβαίως η συλλογική αυτή δράση του Σωματείου, να υποκαθιστά τις γενικές υποχρεώσεις εκπαίδευσης αυτών των ίδιων των Δημοσίων ή Ιδιωτικών Φορέων.

ΣΚΟΠΟΣ 6 : Ισχύον / Νέος

Διαγράφεται.
Ισχύον 6. Η ερευνητική δραστηριότητα τόσο αυτόνομα εντός του συλλόγου, όσο και σε συνεργασία με άλλους εθνικούς ή διεθνείς φορείς σε τομείς που σχετίζονται με την πληροφορική και το Linux.
Νέος 6. Η ερευνητική δραστηριότητα τόσο αυτόνομα εντός του συλλόγου, όσο και σε συνεργασία με άλλους εθνικούς ή διεθνείς φορείς σε τομείς που σχετίζονται με την πληροφορική και το Linux. sumfono !!Η ερευνητική δραστηριότητα τόσο αυτόνομα εντός του συλλόγου, όσο και σε συνεργασία με άλλους εθνικούς ή διεθνείς φορείς σε τομείς που σχετίζονται με την πληροφορική και το Linux, εφόσον δεν αντίκειται σε άλλους σκοπούς του Σωματείου.

ΣΚΟΠΟΣ 7 : Ισχύον / Νέος

Ισχύον (Δεν προυπάρχει. )
Νέος Η υποστήριξη και διάδοση της φιλοσοφίας, που δίνει έμφαση στη διαφάνεια, στην δωρεάν και απεριόριστη ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφορία, καθώς και σε έναν συνεργατικό τρόπο διοίκησης και λήψης αποφάσεων, δηλαδή της ανοικτότητας (οpeness), σε όλο το φάσμα της τεχνολογικής προόδου που συντελείται παγκοσμίως. Ενδεικτικά με αυτή, εκτός από το Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα–ΕΛ/ΛΑΚ, σχετίζονται, οι Άδειες και τα εργαλεία Πνευματικών Δικαιωμάτων Creative Commons, το ανοικτό υλικό (Open-Hardware), οι Ανοιχτές Τεχνολογίες και Περιεχόμενο στην Εκπαίδευση, οι διαθεματικές προσεγγίσεις Εκπαίδευσης STEM [Science, Technology, Engineering, Mathematics] με ανοικτούς πόρους και υλικό, τα Ανοιχτά Κοινοτικά Ασύρματα Δίκτυα και άλλα όμοια ή παρεμφερή θέματα.

ΣΚΟΠΟΣ 8 : Ισχύον / Νέος

Ισχύον (Δεν προϋπάρχει. )
Νέος Οι Συμπράξεις με Οργανισμούς ή/και Σωματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και γενικά με κάθε ενδιαφερόμενο Φορέα ή άτομο, ώστε να εκπληρώνονται οι πιο πάνω Σκοποί , για ένα κοινωνικό όφελος των ανθρώπων.