Απολογισμός ΔΣ 2014 (Γενική Συνέλευση 2015)

Από Hellug Wiki

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ HEL.L.U.G. 2015
Ημερομηνία: 15/3/2015
Τόπος: Παπαφλέσσα 1-3, Καλλιθέα (Πρακτικά στην Αίθουσα του Hackerspace.gr, Αμπατιέλου 11, Αθήνα)

Προσήλθαν: 13 ταμιακώς εντάξει + 2 μη ταμιακώς εντάξει μέλη

Αφού επιβεβαιώθηκε η απαρτία της Γ.Σ. (σε σχέση με το σύνολο των ....ταμειακώς εντάξει μελών), εκλέχθηκε ως πρόεδρος της Γ.Σ. το μέλος Χρήστος Σιουλής.

Ξεκίνησε κατόπιν η συζήτηση πάνω στον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ. και γενικότερα της πορείας του Συλλόγου που χαρακτηρίζεται από το πρόβλημα μειωμένης συμμετοχής των μελών στις διαδικασίες τα τελευταία χρόνια -με αποτέλεσμα την ουσιαστική αδρανοποίησή του.

Τέθηκε επίσης ξανά σε συζήτηση και η (περσινή) πρόταση του Πάνου Χρηστέα για ηλεκτρονική Γενική Συνέλευση (ως μελλοντικό σκοπό) αλλά πιο άμεσα/βραχυπρόθεσμα την χρήση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να συμμετέχουν στις αποφάσεις περισσότερα μέλη. Παρά την θετική προσέγγιση που είχαν τα μέλη της Γ.Σ. στην πρόταση αυτή "επί της αρχής" της και της διαπίστωσης ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία ήδη αναφέρεται στο καταστατικό ως 'εναλλακτική μέθοδος', προέκυψαν διάφορα ερωτήματα ως προς την τελική διαδικασία εφαρμογής της και της συμμόρφωσης με άλλες διατάξεις του καταστατικού (π.χ. Ποιο είναι το νόημα και η συμμετοχή της προβλεπόμενης "Εφορευτικής Επιτροπής"?, ή, Πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκεί η συζήτηση πριν την ψηφοφορία? κλπ.). Επίσης τέθηκαν και ενστάσεις στο γεγονός ότι η ηλεκτρονική (απομακρυσμένη) Γ.Σ. θα περιορίσει την φυσική παρουσία και συνεύρεση των (έστω και λίγων) μελών του Συλλόγου που τώρα έρχονται στις Συνελεύσεις. Μετά από αυτά, συμφωνήθηκε, την φετινή χρονιά (κατά την θητεία του φετινού ΔΣ) να δοκιμαστεί το εργαλείο ηλ. ψηφοφορίας Zeus για να φανεί αν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ψηφοφορίες των ΓΣ.

Αναφέρθηκαν, επίσης, κι άλλες πρακτικές λειτουργίας και λήψης αποφάσεων από άλλες συλλογικότητες (όπως στο Hackerspace), αλλά παρατηρήθηκε ότι η νομική μορφή του Hellug ως "Συλλόγου" μας καθορίζει ένα πιο περιορισμένο θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου διαμορφώνεται το καταστατικό μας και ορίζονται οι γενικές γραμμές λειτουργίας μας. Παρ' όλα αυτά, η παρούσα νομική μορφή του Hellug επιβάλλεται να παραμείνει ως έχει (Σύλλογος), τόσο για ιστορικούς λόγους, όσο και για πρακτικούς (σφραγίδα, έμμεση εκπροσώπηση άλλων συλλογικοτήτων, συμμετοχή στην ΕΛΛΑΚ, κλπ.)

Παρεπιπτόντως, το Hackerspace, μέσω των παρευρισκόμενων εκπροσώπων του, μας εξέφρασε την ευνοϊκή προδιάθεσή του στο να διοργανώνουμε ή/και συνδιοργανώνουμε περισσότερα events στον χώρο τους.

Επίσης έγινε και τυπικά δεκτή η αίτηση διαγραφής του από μέλος μας "για προσωπικούς λόγους" του Βαγγέλη Μπαλάσκα, -η οποία εκκρεμούσε εδώ και τρία χρόνια!

Στην συνέχεια, ακούστηκαν διάφορες απόψεις για το πώς θα μπορούσε να αναστραφεί η (αρνητική) πορεία του Συλλόγου. Δόθηκε έμφαση στο ότι το Linux, το οποίο έχουμε ως σκοπό να προωθούμε, δεν είναι απλώς ένα διαφορετικό "τεχνολογικό εργαλείο", αλλά περιλαμβάνει μια ολόκληρη φιλοσοφία-ιδεολογία περί ελευθερίας χρήσης και συμμετοχής, περί ανοικτού κώδικα-σχεδιασμού, περί δημιουργίας "κοινών πόρων"/"κοινόχρηστου κεφαλαίου", καθώς και το ότι καθιέρωσε μια νέα, πρωτότυπη "σχέση παραγωγής" (ομότιμη παραγωγή / p2p production) με την χρήση κατανεμημένων πόρων και (ασύμμετρη) συμμετοχή των χρηστών-παραγωγών του σε παγκόσμια κλίμακα! Με βάση την παραπάνω διαπίστωση, τέθηκε και η πρόταση του ανοίγματός μας και της συνεργασίας μας με άλλες συλλογικότητες που διέπονται από τις παραπάνω ιδέες και αρχές, με σκοπό να προωθήσουμε την χρήση Linux και Ανοικτού Λογισμικού στις συλλογικότητες αυτές. (π.χ. είναι απαράδεκτο ακτιβιστικές οργανώσεις, καταλήψεις και "ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι" να χρησιμοποιούν Windows και ιδιοταγές λογισμικό!). Επίσης αναφέρθηκε και η "συνάφεια" του σκοπού μας -και άρα η δυνατότητα συνεργασίας μας- με διάφορες ομάδες και projects "ανοικτού σχεδιασμού" και "ανοικτών δεδομένων", όπως open-hardware, 3d printing, openstreetmaps, κλπ. (-κάτι που βέβαια συμβαίνει ήδη, ως ένα βαθμό).

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε όμως ότι το καταστατικό μας -ενάντια σε ότι πιστεύουν τα περισσότερα μέλη μας!- δεν αναφέρει πουθενά ούτε καν την φράση "Ανοικτό Λογισμικό" (!!! -και φυσικά ούτε περί "ανοικτού hardware" κλπ), αλλά μόνο τις λέξεις Linux και 'λειτουργικό σύστημα' !!!

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω (αδράνεια του Συλλόγου, ανάγκη για 'επίσημες' ηλεκτρονικές διαδικασίες, διεύρυνση του σκοπού του Συλλόγου, πρόταγμα της 'ιδεολογίας' έναντι της 'τεχνολογίας', προώθηση συνεργασίας με παρεμφερείς συλλογικότητες, αναζωογόνηση του διαλόγου μεταξύ των μελών, κλπ), η Γενική Συνέλευση κατέληξε σε μια σημαντική πρόταση, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή:

"Να ξεκινήσει μια ανοικτή διαβούλευση μεταξύ των μελών για μια γενική "τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου", σε όλα τα άρθρα του, από την αρχή έως το τέλος, με σκοπό την επικαιροποίησή του και την προσαρμογή του στις νέες απαιτήσεις και καταστάσεις. Συγκεκριμένα, το νέο Δ.Σ., θα αναλάβει να συντονίσει (μέσω της λίστας αλληλογραφίας του Συλλόγου) όλη την διαδικασία και τις συζητήσεις των μελών, -χαρακτηρίζοντας την θητεία του ως "αναθεωρητική περίοδο"- με στόχο να συγκεντρώσει τις τελικές προτάσεις των μελών για την συγκρότηση του νέου Καταστατικού του Συλλόγου μας, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη τακτική Γ.Σ. (2016), ή ακόμη και πιο πριν (με έκτακτη Γ.Σ.), -εάν προκύψει από την διαβούλευση η ανάγκη για κάτι τέτοιο."

Με αυτήν την "ιστορική απόφαση" ολοκληρώθηκε η συζήτηση της Γ.Σ. και προχωρήσαμε στην ομόφωνη εκλογή του νέου Δ.Σ. το οποίο απαρτίζεται από τους: - Δοκιανάκης Φάνης - Κουέσκιν Ρίτσαρντ - Νικολοδάκης Νίκος - Πάνος Παναγιώτης - Στέλλας Ιάκωβος

Ως Ελεγκτική Επιτροπή ορίστηκαν οι: - Δημήτρης Αγγελάκος -

Τα μέλη του νέου Δ.Σ. συμφώνησαν να συνεδριάσουν το ερχόμενο Σάββατο 21/3/2015 και ώρα 6 μ.μ. στο εργατήρι του Πάνου Χρηστέα (Λητούς 10, Μαρούσι) για να συγκροτηθούν σε σώμα.


Μετά τη λήξη και των αρχαιρεσιών, ακολούθησε η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου μας, όπου φέτος το 'φλουρί', το οποίο αντιστοιχούσε σε "μια δωρεάν ετήσια συνδρομή", έπεσε στον ....

Ευχόμαστε "και του χρόνου", -με νέο καταστατικό!

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ. Σιουλής Χρήστος