Επιστολή του συλλόγου προς την εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Από Hellug Wiki
Αναθεώρηση ως προς 12:06, 16 Σεπτεμβρίου 2024 από τον Fanis (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)

Επιστολή του συλλόγου προς την εφημερίδα Ελευθεροτυπία

26/03/1999


Στο τεύχος της 26ης Μαρτίου 1999 στη σελίδα 40 δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο "Linux, Όταν οι αντάρτες πληκτρολογούν", σχετικά με το λειτουργικό σύστημα Linux. Θα θέλαμε να σημειώσουμε μερικές ανακρίβειες οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα του Linux καθώς και των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτό.

Το HEL.L.U.G. είναι ένας μή κερδοσκοπικός σύλλογος με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση του Linux στην Ελλάδα, τον εξελληνισμό του, την παροχή δωρεάν τεχνικής βοήθειας, την επικοινωνία και αλληλοβοήθεια των χρηστών Linux και ελεύθερου λογισμικού γενικότερα στην Ελλάδα. Τα μέλη του είναι φοιτητές και επαγγελματίες από τον χώρο της πληροφορικής και από άλλους χώρους. Περισσότερες πληροφορίες για το HEL.L.U.G. μπορείτε να βρείτε στο site του συλλόγου μας.

Ας σημειωθεί κατ' αρχήν ότι το Linux δεν είναι εμπορικό προϊόν. Παρ' όλο που πωλούνται εκδόσεις του σε CD-ROM από διάφορες εταιρείες, οποιοσδήποτε έχει την διάθεση και την τεχνική δυνατότητα μπορεί να το κατεβάσει εντελώς δωρεάν από το Internet. Το κόστος των CD-ROMs δεν αφορά το λογισμικό αυτό καθ' εαυτό, αλλά την ευκολία της απόκτησης σε CD-ROM καθώς και τα συνήθως αξιόλογα βιβλία και εγχειρίδια που τα συνοδεύουν. Το Linux, καθώς και το πλήθος προγραμμάτων που το συνοδεύουν, είναι διαθέσιμο δωρεάν σε όποιον το χρειαστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που με 8000 εώς 20000 μπορεί κάποιος να αγοράσει όχι μόνο ένα λειτουργικό, αλλά και λογισμικό υψηλής ποιότητας που μπορεί να καλύψει κάθε πιθανή και απίθανη ανάγκη του και να το εγκαταστήσει σε όσα μηχανήματα θέλει χωρίς να φοβάται μήπως κάποια μέρα βρεθεί κατηγορούμενος επειδή δεν κατάλαβε τι εννοούσε ακριβώς κάποια ομιχλώδης, γραμμένη σε αυστηρό ύφος, άδεια χρήσης λογισμικού. Μπορεί επίσης να το αναδιανείμει ακόμα και χρεώνοντας κάποιο ποσό γι αυτή την υπηρεσία, αρκεί να ακολουθήσει τους όρους της άδειας λογισμικού GNU που το συνοδεύει. Με άλλα λόγια, αν αντιγράψετε το Linux CD που αγοράσατε και το δώσετε σε έναν φίλο σας, είστε απολύτως νόμιμος.

Το Linux και το λογισμικό που το συνοδεύει καλύπτεται από την άδεια χρήσης GNU. Το GNU (GNU is Not Unix) είναι ένα project που ξεκίνησε το 1984 ο Richard Stallman, ιδρυτής του Free Software Foundation και έχει σαν στόχο την παραγωγή ελεύθερου λογισμικού (Free Software, "free" like "free speach", not "free beer"). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το GNU και το Free Software Foundation μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.gnu.org. Αυτή η άδεια χρήσης λογισμικού δεν επιτρέπει ούτε στον ίδιο τον δημιουργό κάποιου λογισμικού να εμπορευματοποιήσει το λογισμικό του από τη στιγμή που αυτό διατέθηκε με αυτή την άδεια. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε όποιον θελήσει, να επιφέρει αλλαγές και βελτιώσεις στο λογισμικό, δεδομένου ότι ένας από τους όρους της είναι η διανομή του πηγαίου κώδικα (source code) μαζί με τα εκτελέσιμα (executables) αρχεία.

Η είσοδος των εταιρειών στον χώρο του Linux δεν σημαίνει "το πεζό τέλος του καλοκαιριού". Οι εταιρείες δεν μπορούν να ελέγξουν το Linux, γιατί όχι μόνο δεν τους ανήκει, αλλά δεν μπορούν ούτε να το αγοράσουν. Οι εταιρείες μπορούν απλά να προσφέρουν υποστήριξη και επιπλέον προϊόντα συμβατά με το Linux. Το μόνο που εξαργύρωσε ο κύριος Torvalds ήταν η πολύ καλή φήμη (που είχε αποκτήσει μέσω του Linux) για μια καλή δουλειά - πολύ πιο τίμια στάση από τις συνηθισμένες πρακτικές στο χώρο των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν εκατομμύρια, δεν υπάρχουν εξαγορές, δεν υπάρχει νεοπλουτισμός. Όσο για την αλλαζονεία, τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι ένας από τους στόχους του κυρίου Torvalds αλλά και των απανταχού Linuxάδων είναι Η Κυριαρχία Του Κόσμου; Ίσως τότε να συνειδητοποιούσατε δεν έχετε να κάνετε με κάποιον μεγαλομανή αλαζονικό νέο Bill Gates, αλλά με έναν άνθρωπο με πολύ έξυπνο (και σαρκαστικό) χιούμορ, ο οποίος εκτός από τη δουλειά που κάνει για να συντηρήσει την οικογένειά του (έχει δύο παιδιά), προσφέρει επιπλέον εθελοντική εργασία για την περαιτέρω ανάπτυξη του Linux όπως και χιλιάδες άλλοι προγραμματιστές σε όλον τον κόσμο. Η στάση ζωής του Linus Torvalds, του Richard Stallman, του Allan Cox και όλων των άλλων, όχι απαραίτητα προγραμματιστών, που γράφουν, συντηρούν, υποστηρίζουν και προωθούν το ελεύθερο λογισμικό ίσως φαίνεται ακατανόητη στις μέρες του άγριου ανταγωνισμού και της κερδοσκοπίας, όμως είναι αληθινή και έχει αποτέλεσμα.

Η επανάσταση του Linux και του ελεύθερου λογισμικού δεν έγινε και ούτε πρόκειται ποτέ να γίνει εξουσία, και αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο στοιχείο της.

Θα σας συνιστούσαμε, πριν γράψετε το επόμενο σχετικό άρθρο σας να εξετάσετε καλύτερα την ιστορία του Linux, του Free Software (ή Open Source Software) και την ιστορία του ίδιου του Internet (το οποίο ακόμα και σήμερα λειτουργεί βασισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του σε ελεύθερο λογισμικό), για να κατανοήσετε καλύτερα το μέγεθος και τις πολλές και ενδιαφέρουσες πλευρές (ιδεολογικές και τεχνικές) αυτής της ιστορίας.

Το Internet περιέχει πάρα πολλές σχετικές πληροφορίες. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το site του συλλόγου μας, το ελληνικό κεντρικό site για το Linux, καθώς και πολλά άλλα σχετικά sites που είναι πολύ εύκολο να ανακαλύψετε. Εμείς σαν σύλλογος είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια χρειαστείτε.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας,

Το Δ.Σ. του HEL.L.U.G. (Hellenic Linux Users Group)