Δελτία Τύπου Συμφωνίας Ελληνικής Κυβέρνησης Microsoft

Από Hellug Wiki

Ο HELLUG ως αντίδραση στην συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και την Microsoft έχει εκδώσει τα παρακάτω δελτία τύπου.

Σχολιασμός της απάντησης της Ε.Ε. σχετικά με τη συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Microsoft

16/10/2008

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ:

  • ΕΝΩΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ LINUX ΕΛΛΑΔΑΣ (HELLUG)
  • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ

(DIGITALRIGHTS.GR)

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ MICROSOFT

Θεωρούμε οτι η απάντηση της Ε.Ε. στο ερώτημα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Λαμπρινίδη και Κατερίνας Μπατζελή σχετικά με το Μνημόνιο Συνεργασιας που υπογράφηκε μεταξυ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Microsoft, οπως δημοσιευτηκε στις 14 Οκτωβριου 2008 απο τον Τομεα Επικοινωνίας της Κοινοβουλευτικής ομαδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο (βλέπε σχετικό κείμενο) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση των πάγιων και δεδηλωμένων θέσεων μας οτι :

1) Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Microsoft και του Ελληνικού Δημοσίου εισάγει σε θεσμικό επίπεδο de facto μονοπωλιακές πρακτικές στις προμήθειες του Δημοσίου και ελλοχεύει τον κίνδυνο κατάρτισης φωτογραφικών κριτηρίων στις προδιαγραφές των διαγωνισμών του Δημοσίου.

2) Εγκλωβίζει την τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δένοντας τον Δημόσιο Τομέα με έναν και μοναδικό κατασκευαστή πληροφοριακών συστημάτων, και καθοδηγεί το Δημόσιο στη χρήση τεχνολογιων κλειστών προτύπων, επιδεινώνοντας τον τεχνολογικό εγκλωβισμό του.

3) Αποκλείει την ενσωμάτωση σε πληροφοριακά συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης του Ανοιχτού και Ελεύθερου λογισμικού, το οποίο, όπως εχει αποδειχτεί και σε πλείστες περιπτώσεις χρήσης του στον Δημόσιο Τομέα χωρών οπως η Γερμανια, η Ισπανια, κ.α., αποτελεί συμφερότερη οικονομικά και πιο εξελιγμένη τεχνολογικά λύση.

4) Η ενσωμάτωση και χρήση Ανοιχτού και Ελεύθερου λογισμικού και ανοιχτών προτύπων στον Δημοσιο Τομεα, συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, και αποτελεί βασική στρατηγική της Ε.Ε. για τη βιώσιμη και αειφόρο τεχνολογική ανάπτυξη του Δημοσίου Τομέα.

5) Η στήριξη του Ελεύθερου Λογισμικού και των Ανοικτών Προτύπων είναι τόσο υπόθεση πολιτικής βούλησης όσο και στρατηγικού σχεδιασμού. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με τη Microsoft δείχνει ότι η υιοθέτηση του Ελεύθερου Λογισμικού και των προτερημάτων του, δεν αποτελεί στρατηγική προοπτική για τη σημερινή κυβέρνηση.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς φορείς της χώρας να λάβουν θέση απέναντι στην προοπτική και τις ευκαίριες υιοθέτησης Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και Ανοικτών Προτύπων στην Δημόσια Διοίκηση.

Για περισσότερες πληροφορίες

Το παρόν δελτίο τύπου, καθώς και παλιότερα, και όλο το ιστορικό, και όλα τα σχετικά έγγραφα, διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ffii.gr/.

Διευθυνσεις Επικοινωνιας

Για το HELLUG: Το Δ.Σ. του συλλογου, board at hellug.gr, τηλ. 6944171972 (Παναγιώτης Κρανιδιώτης, αντιπροεδρος)

Για το digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας, asterios at gmail.com.


Η Ένωση Χρηστών και Φίλων Λίνουξ Ελλάδας (HELLUG) είναι μη κερδοσκοπικός σύλλογος για την προώθηση του ελεύθερου και ανοιχτού λειτουργικου συστήματος Linux. Διοργανώνει εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες, ευαισθητοποιεί τους φορείς, στηρίζει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χρηστών Linux, και ενθαρρύνει την έρευνα στην πληροφορική. Με τη συγκέντρωση στους κόλπους του του πιο ειδικευμένου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού, ο HELLUG είναι ο ελληνικός οργανισμός με το μεγαλύτερο κύρος σε θέματα Linux, και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σε θέματα ελεύθερου λογισμικού, πληροφορικής και δικτύων. Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.

Παραβίαση κοινοτικού δικαίου υποπτεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συμφωνία κυβέρνησης-Microsoft

24/11/2008

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ:

  • Ένωση Χρηστών Και Φίλων Linux Ελλάδος (HELLUG)
  • Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII)
  • Κρυσταλλίδης & Συνεργάτες (Εταιρία Δικηγόρων)

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2008.

Κατόπιν καταγγελίας που υπέβαλαν στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι μη κυβερνητικές οργανώσεις FFII και Hellug, η Διεύθυνση διαπίστωσε την ύπαρξη «σοβαρών ενδείξεων παραβιάσεως του κοινοτικού δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων». Η Διεύθυνση απέστειλε στις 20 Οκτωβρίου 2008 επιστολή στην Ελλάδα ζητώντας εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση, η συμφωνία κυβέρνησης-Microsoft, που υπεγράφη στη 1 Φεβρουαρίου 2006 και κυρώθηκε από τη Βουλή στις 29 Ιανουαρίου 2008, φαίνεται να αποτελεί απευθείας ανάθεση προμήθειας στη Microsoft, χωρίς να πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2004/18 περί δημοσίων συμβάσεων.

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος, ανεξάρτητος συνεργάτης της δικηγορικής εταιρίας «Κρυσταλλίδης & Συνεργάτες», σχολιάζει: «Οι εμπορικές συμφωνίες του κράτους με ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να προϋποβάλλονται σε εξαντλητικό έλεγχο συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταγγελία που υπέβαλαν οι δύο οργανώσεις ήταν άμεση. Επίσης, η επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη για παράδοση των σχετικών εγγράφων από το υπουργείο Οικονομίας, παραμένει ακόμη αναπάντητη. Ως πότε θα περιμένουμε από την Ευρώπη να μας λένε ποιες υποχρεώσεις έχουμε;».

Ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης, αντιπρόεδρος του Hellug, σχολιάζει: «Τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια ψήφισης της συμφωνίας, η θέση που μπορούσαμε να έχουμε σχετικά με αυτήν ήταν η defacto εξάρτηση του ελληνικού κράτους από έναν και μόνο προμηθευτή. Παρόλα αυτά με αίσθημα ευθύνης παραπέμψαμε το έλεγχο αυτής της νομιμότητας στους καθ’ ύλην αρμόδιους: τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κρίμα σαν Έλληνας πολίτης να αντιλαμβάνεσαι ότι σε αυτό το αίσθημα ευθύνης ενός μικρού συλλόγου αντιπαραβάλλεται η προχειρότητα και ανευθυνότητα ενός μηχανισμού που διατείνονταν με βεβαιότητα για τον έλεγχο νομιμότητας του Μνημονίου Συνεργασίας αλλά και την ενημέρωση των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών σχετικά με αυτό.»

Ο Αντώνης Χριστοφίδης, έλληνας εκπρόσωπος του FFII, σχολιάζει: «Από τη μια έχουμε την κυβέρνηση, που κράτησε μυστική τη συμφωνία επί δύο χρόνια, αγνοώντας ερωτήσεις από τη Βουλή και από οργανισμούς, και που διαβεβαίωσε πολλάκις τη Βουλή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί με τη συμφωνία. Από την άλλη, έχουμε τη Microsoft, που δήλωσε στη Βουλή ότι η συμφωνία είναι μη δεσμευτική. Τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια ανακούφιση. Ωστόσο, με θλίβει το ότι χρειαζόμαστε εξωτερική βοήθεια για να δούμε το προφανές.»

Κατηγορία:Δελτία Τύπου